Skriv gärna ut, men tala om det för mig

Mina anteckningar från Kurs i Akutvård av Hund och Katt!

Får enbart kopieras av den som skriver en hälsning i min gästbok! 

Längst ned på denna sida finns

Råd för träna skotträdd hund!

Akutvård av Hund och Katt.           

Djurägaren kan göra många små men livsviktiga saker innan djursjukhuset tar över vården. Ha alltid telefonnr. tillgängligt till lämpligt djursjukhus ifall olyckan skulle vara framme. Även med på promenader.  Det är faktiskt så att vårt agerande vid skada kan vara livsavgörande. Men det är alltid bättre att förebygga olyckor än att behandla dom. Det är där dessa nedanstående punkter kommer in.  Riskplatser ute, inne, uppsikt över löst djur, riskavfall, mediciner, kemikalier, barnleksaker mm.

Träna in ett  skarpt ” kraft”  kommando att använda i krissituationer, ett ord du inte använder dagligen. Tex. STANNA!  Träna redan vid låg ålder att lyda enkla kommandon som , hit, ligg, sitt, etz.

Gå alltid kurs i Allmänlydnad när du får hem en ny valp, hur erfaren du än är så är den ena individen aldrig den andra lik. Brukshundklubbar bistår med råd och träning för allas bästa.

Ha alltid hund kopplad i närhet av trafik. Du kan aldrig lita på din hund till 100%, hur väldresserad den sedan än må vara. Glöm aldrig att alla djur är individer med egna instinkter.

Använder du Flexikoppel, tänk på att de ej är pålitliga, spärren kan ”klicka”. Använd därför alltid ”låst läge” på Flexi  i närheten av trafik.

Hundgaller i bil är ett måste. Tyvärr finns i marknaden galler som spänns fast…… dessa är helt förkastliga i säkerhetshänseende. Vid en kollision/ hastig inbromsning kommer djuret som en projektil mot gallret. En hund på 2 kg. väger 100 kg  vid inbromsning. Alla galler ska vara bultade.

Det finns säkerhetsbälten för hund att köpa, kopplas enkelt till befintligt bälte och hunden sitter säkert i stolen. Liten hund är säker på golvet vid passagerarstolen, men bara om den stannar där.

Finns många burar för djur i marknaden, alla burar som fästs i golvet är säkra. 

Saker vi använder inomhus ter sig ofta mycket intressanta för djuret. Det är inte så konstigt att de tuggar sönder telefonen tex. Det har ju vi visat tusentals gånger vilken viktig ”grej” den är, är det då konstigt om djuret då tar den till sin säng om den känner sig ensam? Den representerar ju matte/ husse. Men Batterier kan innehålla kvicksilver och är farliga att tugga på. 

Levande ljus på bordet, det är mysigt tycker vi. Det tycker våra hundar också, det innebär ofta god mat på bordet och kan vara frestande. Men genom att stå mot bordet och titta, kan duken kana ned och ljuset antända duken och många djur brännskadas. Lämna ALDRIG levande ljus obevakade på bordet!

Diskmaskinen är även den en sak matte/ husse ofta håller på med, de flesta djur är intresserade. Det kan ju även dofta mat därinne. Men detta är livsfarligt. Diskmedel innehåller lut. Tänk på att lut fräter, när det blandas med saliv smakar det illa och djuret sväljer automatiskt och får frätskador hela vägen ned i matstrupen. Djuret får ABSOLUT inte kräkas, tvinga i djuret mjölk som neutraliserar lutet och kontakta djurklinik.

Mediciner kan av djuret uppfattas som godis,  förvara aldrig dessa på sängbordet.

Förgiftning Försök ta reda på vad djuret fått i sig/ hur mycket. Ring giftinformationscentralen 08 – 331231  eller vid brådskande fall 112 

Ta kontakt med djurklinik för vidare rådgivning och åtgärder.

Kemikalier har vi ofta under diskbänken, i hyllor på lagom  noshöjd.  En slick på korken där det finns intorkade kemikalier kan räcka för att ge ditt djur obotliga skador. 

 Barnleksaker är roliga och väcker mycket nyfikenhet. Nappar, där tuggas gummigrejen av och smakar sedan gott tills den sväljs och orsakar stopp i tarmarna.

Studsbollar av genomgjuten gummi är också roliga, men kan fastna som en propp i halsen eller tuggas sönder och klumpa ihop sig som propp i tarmarna.

Tar du med djuret ut i båt i sommar? Se då till att flytvästen alltid sitter på, en blöt och panikslagen katt kan vara mycket svår att få upp igen, likaså en hund. Alla djurflytvästar har ett handtag på ryggen där du kan binda ett rep och enkelt hiva upp djuret, alternativt hålla det mot relingen till ni kommit in till land,  om olyckan skulle vara framme.  

Har djuret drunknat…… Håll upp det i bakbenen så vattnet i lungorna kan rinna ut.

En stor hund….. huka dig ned med ryggen mot hunden, ta hundens bakben på din rygg och res dig upp med hunden som en ryggsäck på din rygg.

Andas djuret ej själv så ge konstgjord andning. .

Vatten/ eller blod i lungorna ger bubblande andning.

Genom konstgjord andning kan vätskan blåsas ut och rädda livet. 

Torka djuret och se till att det håller sig varmt genom att ha en filt över. 

Använd aldrig hårfön här, då kan kroppstemperaturen bli FÖR HÖG.

Kontakta alltid  veterinär om ett djur befaras fått vatten i lungorna. 

Närmiljön kan innebära många faror.

Brunnar med ruttna lock, trasiga eller låga staket, drivbänkar/ växthus av glas, Förråd och husväggar där råttgift kan lagts ut av grannar.

Glykol på parkeringen är ytterst farligt, en slick kan räcka för att njurarna ska stanna. Misstänker du att djuret fått i sig glykol, regeln som gäller här är IN SNABBT  till närmaste djurklinik för det går att medicinskt konkurrera ut glykolen så djuret klarar sig.

Riskavfall. I skogen kan det ligga döda djur/ slaktavfall men även våra soptunnor kan locka med  lukten. Det vi kastar för att det är skämt doftar mycket gott för våra djur. Skämd mat har en bakterietillväxt som alstrar gifter. Detta kan orsaka akut förgiftning hos våra djur.

Symptom är att djuret blir vingligt, nästa steg kollaps och därefter blir djuret medvetslöst. Det får blodtrycksfall och en akut blodförgiftning. Ge därför alltid vatten om djuret råkar äta något olämpligt ute och åk till veterinär vid minsta tecken på förgiftning. Får djuret dropp späds giftet ut och djuret klarar sig utan men.

Ha djuret i koppel i okänd terräng, i närheten av vatten på vintern, gator och andra riskmiljöer.

Blir ditt djur påkört … Ta det lugnt, det hjälper både dig och djuret mest.

Sätt ut varningstriangel.

Se till att djuret ser dig när du försiktigt närmar dig, tala vänligt, rör dig försiktigt för att inge djuret lugn. 

Bedöm situationen, har hjulen gått över djuret, träffades fram eller bakdelen på djuret?  Måste djuret flyttas?

Ta försiktigt i benen och dra djuret åt kanten. LYFT ALDRIG ETT SKADAT DJUR.

 Ge aldrig vätska.  

 Undersök om djuret har en blödning, stilla blödning men kompress och se till att djuret kommer under kvalificerad vård.

Ring veterinär eller djurklinik och rådgör.

Förbered transport till vårdinrättning. Kan djuret gå så tillåt det men ta det försiktigt och hjälp djuret in i bilen. Om djuret inte kan gå, sätt på munkorg eller nos snara.

En skadad hund kan hugga efter hjälpande hand på grund av smärta eller chock. 

Lyft försiktigt utan att trycka mot hals eller bröstkorg.

Håll ryggen så rak som möjligtvis går. Det bästa är om man har en skiva eller bår att lyfta djuret på, en filt kan även vara bra  lyfthjälp  om man är 3 – 4 personer.

Befarar du djuret har stor ryggskada….. Sätt på nossnara eller munkorg, håll ned huvudet så djuret ej kan resa sig.

Lyft enbart djuret med skiva eller bår. Bår kan göras av pinnar och en filt, placera båren så nära ryggen som möjligt. Är det en stor hund, var flera personer som samtidigt tar tag i pälsen längs ryggen. Drag försiktigt upp hunden på båren/ skivan.

Lyft försiktigt och fortsätt hålla ned huvudet tills veterinär tar över.

Ring djurklinik och tala om att ni är på väg.

 Ge naturligtvis  EJ VATTEN i detta läge.

Blodtrycksfall eller cirkulationsfall visar sig genom att insidan av läppen är vit eller grå. Slemhinnan är rosa på friskt djur.

Ta tag över nosen med tummen.  Handen över nosrygg och fingrarna på andra sidan, ta framifrån över nosen så morrhåren kommer rätt. för in läppen mot tandraden och djuret kan ej bita. Djuret öppnar oftast munnen självmant för att inte bita sig själv i läppen.

  Pulsen hittar du på insidan av bakre låret, en liten grop där. Kolla ofta denna punkt så du hittar den om situation uppstår, så du vet hur pulsen känns normalt. 

Konstgjord andning på djur…..

Dra inte ut tungan, halsen behöver ej sträckas.

Håll över nos och mun.   Håll munnen stängd med tummen under hakan.  Blås lugnt och sakta tills det känns ett litet motstånd.  Titta samtidigt på bröstkorgen så den höjer sig.

Blås in luft,  räkna -1- 2- 3 – sluta och låt luften komma ut – 4 – 5 – 6 - 7 – 8 så blir hastigheten rätt! 

Hjärtstimulering gör du så här.

Djur under 15 kg. med en hand.    Djur över 15 kg men båda händerna.

Håll handleden vinklad så får du mest kraft, använd yttre handflatan, ej fingerdelen.

Ta i med hela kroppstyngden och ge små, korta, kraftiga stötar på bröstkorgen just bakom frambenet/ vid armbågen, just vid bogbladet.

Hastighet ….. samma tid som det tar att säga – en pilsner   – två pilsner   osv. 

Ge 10 – 12  stötar.   Ge konstgjord andning 2 gånger,   ge åter 10 – 12 stötar och konstgjord andning  2 gånger.

Ge inte upp fören efter 15 – 20 min.

Då är det tyvärr för sent om djuret ej vaknat. 

Värme kan vara livsfarligt för våra djur!   

Det hjälper inte att man öppnar fönster och ger djuret tillgång till vatten, placerar  bilen  i skuggan, eller tänker det är ”bara” soldis / mulet jag är snabbt tillbaka.

På några minuter kan situationen vara helt annorlunda och livsfarlig. 

Solen flyttar på sig , och även i skuggan kan temperaturen snabbt stiga till höga värden.

   Ett djur som visar tecken på värmekollaps i bil eller lek utomhus, börjar hässja kraftigt, kan bli vinglig eller tappa lite av sin motorik.

Detta är ett livsfarligt läge, fort stiger djurets kroppstemperatur,  över 42 grader får djuret hjärnskador.  

In med djuret i skugga, spola hela kroppen med kallvatten, dränk in handukar i kallvatten / linda in djuret i dom och kör ilfart till djursjukhus.

En hund som värme-kolapsat vårdas 2 dygn innan de åter själva kan reglera kroppstemperaturen.

Ett djur kan bara svettas genom trampdynorna, det kan inte kyla sig mer än att andas kraftigt genom munnen,   kyla sig genom  tungans blodkärl och tappar otroliga mängder vätska genom att fukten på slemhinnorna i näsan och munnen avdunstar snabbt.

Ser du en bil med ett djur i som ser ut att må dåligt, ring polis.

De måste komma och accistera enligt Djurskyddslagen.

Som djurägaren riskerar du dömas till 2 års fängelse för Gravt djurplågeri.

Sårskada.  Mindre skärsår rengör du med desinfektionsmedel, koksalt är bäst.

Djuret får inte slicka så alla skador måste ha bandage eller krage.

Alla djupa eller glipande så ska sys inom 6 tim.

Sätt över bandage men TVÄTTA EJ.

Artärblödning kännetecknas på att blodet pumpar ut. Lägg tryckbandage, kompress eller det som finns tillhands (sten) och linda om med bandage.

En venös skada kännetecknas av att blodet sipprar ut. Räcker oftast med bandage.

Kolla ofta slemhinnefärgen på vägen till djurkliniken.

Skulle ditt djur råka få en pinne i kroppen, dra aldrig ut den….

Magomvridning är allvarligt. Symptom är stinn buk på grund av luft i magen.

Hunden försöker kräkas men kan inte.

Ring genast veterinär och konferera för det går att rädda hunden genom att punktera och släppa ut luften och ge dropp. 

Åk snabbt in för tillståndet är livshotande, bättre åka in i onödan än avvakta. 

 Magomvridning brukar drabba de större raserna ock kan bero på mat + motion/ lek, hormoner, magsäckens arbete/ upphängning, bl.a.

Brännskadat djur. Kyl länge med vatten, minst 20 min.

Bibehåll kylan med blöt handduk under transporten till djurklinik.

Andnöd kan inträffa av olika orsaker.

Ta bort främmande föremål i halsen. Ni behöver vara 2 till detta. 

Stå bakom hunden så den ej kan backa. Ta ena handen runt överkäken, andra handen runt underkäken, bakom de stora hörntänderna.

Person 2 drar ut tungan och för ned en tång eller pincett för att dra upp föremålet. Lyckas detta ej, åk till veterinär.

Getingbett kan orsaka allvarlig chock. .

Prata med din veterinär så du har ett par kortisontabletter hemma. 

Vid Bistick sitter oftast gadden kvar, den bör  om möjligt tas bort. 

Fästing sprider Borrelia, Ehrlichia och hjärnhinneinflammation till djur.

De bör tas bort så fort de upptäcks.

Päls bör gås igenom en gång om dygnet. Det finns verksamma medel på Apotek mot Fästingar. 

Ormbett är oftast mycket allvarligt och ska ALLTID föranleda veterinärbesök även om djuret syns opåverkat.

Skador kan visa sig ett par veckor senare på, hjärta, lever och njurar.

Ge alltid kortisontablett och bär djuret till bilen.

Stort djur,  gå mycket sakta mot bilen. Minimal ansträngning. 

Bitit av en el- sladd. Djuret skakar/ bryt strömmen innan du närmar dig. 

Kolla andning och hjärtslag. Var beredd att ge hjärtmassage och konstgjord andning.

Vissa raser kan få ögonframfall. Lägg över ögat en dyngsur kompress,  för att bibehålla fukten i ögat och åk genast till veterinär.

Har djuret fått något litet skräp i ögat. Du kan själv spruta rent ögat.

Använd en flaska, spola/ häll vatten utifrån och in mot näsan.

Tjuvparning    En tik löper första gången vid ca. 6 – 9 månaders ålder, vanligast 2 gånger om året med 6- 7 månader mellan och löpet fortsätter hela livet.

Behandling efter tjuvparning görs inom 1 – 5 dagar med hormoner.

Tag kontakt genast med veterinär för att bestämma tidpunkt för behandling.

Biverkningar kan förekomma.

Tassbandage.  För att undvika hudirritation och tryckskador mellan  tårna.

Lägg bommulssträngar mellan och under sporren om den är skadad.

Lägg bomull runt hela tassen från ovansidan till baksidan,  som ett U med tassen inuti..

 Lägg några varv gasbinda på samma sätt. 

Lägg sedan gasbinda runt hela tassen som en 8, uppifrån och ned/ runt. 

Finns att köpa ett självhäftande bandage som är mycket lämpligt att använda här.

Blir bandaget fuktigt måste det bytas.

Alla bandage bytes en gång om dagen om inte annat medgetts av veterinär.

Sitter bandaget fast i såret, blöt rikligt i ljummet vatten så lossnar det av sig själv.

Skanna av ryggen så märker du ev. inflammation.

En frisk djurkropp kan du ta pälsen mellan tumme och fingrar och rulla lite.

Du ger här massage vilket de flesta tycker om.

Vid en inflammation sitter skinnet fast!

Allmänna tips från veterinär.

Träna att lägga tassbandage.

Lär dig skanna av djuret.

Lär dig öppna munnen med läpparna mot tänderna. 

Lär dig var pulsen finns och hur normal puls känns.  

Lär dig var hjärtat sitter.  

Träna på nossnara om du inte äger en munkorg.  Gör en snara av Tex. snöre, kopplet, lägg över munnen med knuten upp på nosryggen, dra åt försiktigt och korsa båda ändarna under hakan.  För upp ändarna bakom öronen och knyt. 

Ha alltid telefonnummer till veterinär med dig.

Allmän skötsel.   Vårda pälsen med regelbunden borstning. 

Kontrollera pälsen minst en gång veckan för sår, eksem mm.  

Kontrollera tassar för sår, bölder, sprickor osv.  

Klipp klorna regelbundet, vissa måste klippas så ofta som varannan vecka.    

Du kan även lära valpen/ hunden/ katten att fila klona lite varje kväll med nagelfil, en mysstund med nytta. 

Regelbunden tandvård, finns raser som får tandsten redan under första levnadsåret. Veterinär tar bort tandsten som annars orsakar tandlossning. 

Vänj djuret vid att du tittar i munnen.  

Borsta tänderna ibland och ge fri tillgång till bitben.

Kontrollera ögonen så de inte rinner eller är inflammerade.   

Kontrollera öronen så de är rena och vaxfria.  

Väg djuret ibland, undvik övervikt.   

Tikar.   Kontrollera så det inte finns onormala flytningar eller löpflytningar.  Kontrollera regelbundet juver efter förhårdnader eller knutor.    

Hanhundar.   Kontrollera förhuden ibland, behandla vid inflammation.    Kontrollera testiklar efter knutor eller storleksförändrin. 

Ha en första hjälpen väska med på varje utflykt.  T. ex, en midjeväska. Den ska innehålla,

tel.nr.  till veterinär, 

kompresser, 

sax, rund med böjd spets, 

gasbindor, 

band till nossnara, 

självhäftande bandage/häfta, 

peang/ pincett, 

desinfektionsmedel, 

tops.

Mina anteckningar från kurs i akutvård. 

Får enbart kopieras av den som skriver en hälsning i min gästbok! 

Tips på träning inför nyårshelgen

Nyår – en helg som vi firar med fest och fyrverkerier kan vara en mycket obehaglig helg för många av våra hundar. Uppskattat är så många som 35 000 hundar så rädda för smällare och fyrverkerier att de måste få lugnande medel på nyårsafton. Vad kan du då göra för att lindra obehaget för din hund?

Träna i god tid
Det är för sent att börja träna din hund precis innan nyår, men om din hund endast är lätt påverkad eller nervös för skott och smällare finns det goda chanser att kunna träna bort rädslan. Ljudkänslighet kan också bero på att hunden har ont i öronen av till exempel en öroninflammation eller spräckt trumhinna. Det är därför en god idé att låta en veterinär undersöka hunden om den är rädd för olika ljud innan du börjar träna.

Den bästa träningen brukar vara utmattningsmetoden. Att sitta långt ifrån ett skjutfält en dag och till exempel läsa en bok brukar vara en bra start. När hunden är lugn så slutar du dagens pass och nästa dag flyttar ni er några meter närmre skjutbanan. Du får inte gå för fort fram och om hunden inte stressar ner får ni ta ett steg tillbaka i träningen. Sedan fortsätter du så tills hunden är lugn vid skott på nära håll. Detta är en mycket tidskrävande metod och det är viktigt att tänka på att inte titta på hunden då den blir stressad och ännu viktigare att vid all träning och i alla situationer som hunden blir rädd eller stressad aldrig ”tycka synd” om hunden. Ignorera eller avled med något som hunden tycker är roligt.

Det finns också en CD-skiva med ljud från smällare och fyrverkerier som man kan använda hemma för träning. Det är mycket viktigt att man då följer instruktionerna. Man börjar med att spela skivan på mycket svag volym för att öka stegvis.

Lindra hundens oro
Du kan lindra din hunds besvär inför helgerna till exempel genom ökad motion och aktivering veckorna innan. Om hunden har överskottsenergi att lägga på upplevelserna av skotten och fyrverkerierna, kan den bli onödigt rädd.

Lämna aldrig hunden på nyår om den är rädd. Det allra bästa vore kanske att ta sitt pick och pack och fira nyår ute på landet långt från nyårsfesterna. Om man inte har möjlighet till det så kan det underlätta för hunden att ni har nerdragna persienner och TV och radio gående på ganska hög volym vid tolvslaget. Det är också viktigt att ni själva håller er lugna och inte hetsar upp er över att det smäller och hunden blir orolig.

Det är lugnande att äta och tugga! Ge därför hunden ett ben som den kan tugga på under kvällen eller mata hunden med till exempel leverpastej och köttbullar under det värsta smällandet.

Lugnande tabletter
Många hundar är så rädda att de behöver lugnande för att inte riskera att hamna i chocktillstånd. Var då ute i god tid för att få ett recept och råd av din veterinär. På nyårsafton är det för sent att försöka få tag på lugnande tabletter! Om du har gett hunden lugnande så är det ofta en fördel att lägga den i en täckt bur eller mörkt rum med radion gående på svag volym, men ha ändå hela tiden uppsikt över hunden!

Förbjudet med smällare!
Sedan år 2000 inte längre tillåtet att använda smällare. Detta efterlevs ganska dåligt då det fortfarande går att få tag på smällare, men det har i alla fall underlättat lite för de skotträdda hundarna. Kanske kan det också vara idé att påminna grannarna om detta om de själva eller deras barn är ute och skjuter upp raketer och smällare flera dagar före och efter nyårsafton. Påtala då också hur mycket din hund lider av smällandet och att du skulle uppskatta om de begränsade fyrverkerierna till just nyårsafton.

 

Här köper du CDn  http://www.jycke-tryck.se/home.htm 

 

Saxat från Agrias hemsida    http://www.agria.se/

 

     

hits

 

 Webbplatsen uppdaterades 09-04-03

Copyright © 2005 Kerstin