Lite Recept på Godis och Gobitar till kaffet från mina gömmor.
  Mickrogodis och gammalt hederligt Julgodis.

"Varannan Sockerfri för Diabetiker"

 Sockerfritt Marsipangodis
100g sötmandel kokas ½ minut,
dra sedan av skalet. Torka noga med hushållspapper. Finmal i mixer
Rör ihop med 2 msk strö suketter.
Vispa en äggvita lätt och blanda ner lite i taget i mandelhacket tills konsistenten
är lagom, hela äggvitan går ev. inte åt, det beror på hur stor äggvitan är.
Rulla marsipanet till en rulle och skär ut lagom stora godisbitar.
Doppa i hackad Dietotrelle sockerfri choklad, osötad kakao eller coccosflingor.


Kokt
Drömchoklad

125 g kokosfett
5½ dl socker
1½ dl vatten
kokas upp tillammans i kastrull

Blanda under tiden ihop
6 dl vetemjöl
4 dl florsocker
1 dl kakao

Siktas genom en sil för att inte klumpa sig och röres snabbt ner i vätskan.
Häll smeten i långpanna med smörpapper, delas i rutor när det svalnat något.

Sockerfria Julnötter 60 st
125 g margarin
1 dl suketter strö
vispas hårt till det är vitt och poröst.
3 dl vetemjöl
½ tsk kanel
1½ tsk ingefära
1 tsk malda nejlikor
1½ tsk kardemumma
½ tsk bikarbonat
Blanda noga och sikta försiktigt ned detta i smörkrämen tillsammans med
3 msk grädde.
Blanda väl.
Låt degen vila i kylskåp över natten.
Rulla degen i smala längder, ta ut små kulor, ca 60 st.  Lägg på smord plåt.
Garnera med en hasselnötshalva på varje.
Grädda i 175 grader i 10 - 12 minuter
 


Microknäck ca 35 st
Kulprov = Droppa lite smet i en skål kallvatten, det är klart när du kan
med fingrarna rulla det till en kula

1 dl vispgrädde
1 dl sirap
1 dl socker
3 msk hackad mandel
Plocka ut knäckformarna på en plåt. blanda ingredienserna i en mikroskål som tål höga temperaturer. (hårdplast, eller glas, gärna med pip för att lätt hälla av sedan)  Tillaga på hög effekt 7- 8 minuter, kolla med kulprov att massan är klar.
Rör i mandeln och häll upp i knäckformarna.


 

Sockerfria Limepraliner 40 st.

 

2½ dl matlagningsgrädde
1 dl Canderel strö
300g osötad mörk choklad
4 msk limejuice
rivet limeskal

Koka upp grädde och limejuice i en kastrull.
Hacka chokladen och lägg i en skål.
Häll gräddsmeten över chokladen och rör om tills chokladen smält.
Ställ i kylen över natten eller i minst 3 tim och forma sedan små bollar av
chokladen som rullas i rivet limeskal.

Kokt Julknäck
3 dl grädde
3 dl socker
3d dl ljus sirap
Koka i tjockbottnad gryta till massan håller kulprov. Skeda upp i knäckformar.

Sockerfria Pepparkakor
200 g margarin
2 dl strö suketter
Röres ihop
tillsätt ½ ägg

Blanda sedan ihop mjöl och kryddblandningen
för sig innan du blandar ihop allt till en deg.
6 dl Vetemjöl
½ tsk bikarbonat
1½ tsk ingefära
1½ tsk kanel
1½ tsk kardemumma
1½ tsk pommerans
3/4 tsk nejlikor

Låt Pepparkaksdegen vila ett dygn i kylskåp. Ta ut kakor med pepparkaksmått och grädda
i 175 grader 8 - 10 minuter
 

Micro Mint ca 35 st
Trådprov= Doppa 2 skedar i smeten, för ihop dom. Bildas det trådar mellan dom när du drar isär skedarna är smeten klar.

4½ dl florsocker
1 dl vatten
2 krm ätticka
Blandas i en skål, koka i micron på högsta effekt i ca 10 minuter.  Kolla med trådprov att massan är klar. Låt den svalna. Droppa sedan i
3 droppar Pepparmintsolja
Rör nu om
ordentligt till massan blir tjock och vit. Skeda upp i små klickar på smörpapper på plåt och låt det kallna.
Smält 200 g schoklad i micron, droppa på lite ovanpå varje mintpastill.

Sockerfri Maräng
3 stora äggvitor
vispas lätt med elvisp
1 msk hjortronsalt siktas ned en nypa i taget, fortsätt vispa tills smeten är tjock.
Blanda
5 msk torrmjölkspulver
8 msk suketter strö
Häll i lite i taget under fortsatt vispning
Vispa nu hårt tills allt blir så hårt att skålen kan vändas upp och ner utan att smeten rinner ur.
Klicka ut smeten i 8 - 15  toppar, beroende hur stora maränger du vill ha.
Grädda på 100 grader ca 2 timmar.
Obs, lite kladdiga blir dom men ljuvligt goda och garanterat sockerfria.

Micro Kola

2 dl socker
1 dl sirap, ljus eller mörk
Blandas i en skål, täck med lock och koka på högsta effekt i 3 - 4 minuter. Passa noga för det ska bli ljusbrunt men inte brännas.
Rör i
1 dl sötmandel
fortsätt koka i 3 minuter till. Ta ut skålen och rör i
1 msk smör
1 tsk vaniljsocker
½ tsk bakpulver
Klicka ut på smörpapper och låt svalna. Rulla in i små smörpappersbita.

Sockerfri Vaniljglass
Har själv ännu ej provat detta recept
1 vaniljstång
2½ dl grädde
dela stången i bitar och koka den med grädden i tjockbottnad gryta. Ta efter en stund bort från plattan och låt den stå och dra åt sig smaken av vaniljstången.
Ta sedan bort den.
Sätt grytan på plattan igen, vispa i
4 äggulor en i taget
Värm tills det tjocknar. OBS DET FÅR INTE KOKA!
Ta bort från plattan och häll i skål. Tillsätt nu
4 msk suketter strö och vispa nu med mixer tills allt svalnat.
Häll upp i en form och frys till den är halvfrusen. Ta ut och vispa den kraftigt igen!
Upprepa!  Detta gör glassen lätt och luftig!
Frys in i portionsförpackning. Låt dessa tina något innan servering.
 


Kokt
Daim
4 msk sirap
4 msk margarin
2 msk kakao
1 ½ dl socker
Kokas i kastrull i 10 minuter, häll upp på plåt. hacka i Daimbitar och linda in i små smörpappersbitar när det kallnat.


Sockerfri Styrkedryck 2 pot
 1 äggula
2 msk suketter strö
Vispa tills det är lätt och luftigt.
175 ml Yoghurt naturell
några droppar färsk citronsaft
saften av 1 pressad apelsin
Rör försiktigt ihop drycken, häll på 2 glas,  drick och njut.

kokt Chokladkola
2 dl mjölk
2 msk kakao
3 dl socker
1½ msk margarin
Kokas ca 30 minuter, gör kulprov. När det stelnar tillfredställande hälles smeten
upp på smord plåt där den får kallna. Skär sedan i kolabitar som lindas in i små bitar smörpapper

 

Sockerfri  Varm Chokladdryck
3½ msk Kakao
1 dl vatten blandas till en jämn smet i kastrull.
Koka upp under omrörning och tillsätt under tiden
½ liter lätt mjölk,
1 tsk frystorkat kaffe (kan uteslutas)
6 - 8  bitar suketter

 

  hits

index.htm