Min Diana 

Karelsk Björnhund

Är född den 11 januari 1997, och kom till oss på sommaren det året. 

En liten, knubbig, helvild sak på 6 månader som for runt och inte gav oss en lugn stund!

Hon hade varit mycket sjuk under sina första månader, det misstänktes Epilepsi och det

var sagt att hon tillfälligt skulle vara hos oss! Framtiden skulle få visa hennes sjukdom och öde! 

Men kramperna växte bort och hunden blev kvar hos oss!

Den sommaren fick ogräset nästan växa vilt för böjde jag mig ned för att ta bort något så ”hängde”  

Diana i min arm, eller på min rygg .

Morötterna som jag satt på våren fick vi inget med av, jag ryckte upp en och gav till hunden.

Nästa dag var landet ”grävt och kuperat” och alla morötter borta.

Så började jobbet igen efter semestern och vi hade sån tur att vi fick en daghusse ett par kvarter härifrån.

Han hade själv en Schäfer och dessa två hundar busade och hade roligt hela dagarna. 

Diana som till storlek precis kunde komma under Aramis  lärde sig snart att där var

bästa stället att oskyddat  bita Aramis i bakhasorna.

Det fick Aramis att flyga rakt upp och sedan var jakten i full gång. 

Daghusse  hade  en sjötomt så hundarna tog sig en simtur ibland, för att inte tala om den fria

tillgången på dricksvatten när dom var törstiga.

Hemma på gården var Diana lika vild som vanligt. Hon stod längst bort i hörnet, kollade in var jag var

och tog sedan sats och kom i full fart för att bita även mig i bakhasorna.  Inte så populärt!  

Fotbollen var däremot något som vi båda gillade att busa med. Diana gjorde flera volter över

bollen innan hon lärde sig tekniken.

En mindre pipboll var hennes egen favorit, den försökte hon ”döda” ihärdigt med morr, anfall och

skäll men hon lyckades aldrig få tyst på den!

Så anmälde vi oss på valpkursen vardagslydnad.

Diana uppskattade detta mycket…. bara hon fick gå först på alla promenader.

Matte uppskattade kursen också för det blev lite ”pli” på hunden nu!

Då 1997 fick hon inte vara registrerad i Kennelklubben för hon är FELFÄRGAD!  

En Karelare SKA vara SVART, inte så här vackert VIT som Diana. 

NU ÄR HON REGISTRERAD OCH MEDLEM,

hennes färg är numera  accepterad …  men ej önskvärd   …enligt ras standarden.

Diana växte och blev äldre,  slutade bita på både matte och annat förbjudet! 

Hon utvecklades till en kelen, klok men mycket envis hund som inte gärna gör något extra

utan belöning!  Kan envist ignorera allt, till och med matskålen om hon ”inte vill”.

Hon älskar träna Agitillity men bara en stund, sedan varken ser eller hör hon något, hon  är

helt enkelt uttröttad och vill vila eller promenera och nosa i lugn och ro!

Hon är expert på att stänga av öronen när det inte passar. 

Kan däremot uttrycka sin vilja på flera sätt,

Små STAMP i golvet med framtass (snabba på), 

HAKAN upp och oooooo ( godissugen), 

vifta på hela RYGGEN  (till kennelklubben), 

Vifta SVANS och oooooo ( Promenad).  


Dagarna före Dianas 7 årsdag, den 2 Januari 2004 fick beskedet att vår Karelska Björnhund

har sjukdomen Pra och kommer att bli blind.


 

Genast kommer då tanken, kommer hon att må bra som en blind hund eller ska vi låta henne somna in?  

Här tänkte jag att låta alla som vill, få följa sjukdomsförloppet.

Vi har under ca. 1 år märkt att hunden blivit försiktigare, inte så sugen på att busa men är man 6 år så kanske man har lov att vara lite lat?  Så tänkte vi.    Lite larvig har hon också blivit, mörkrädd. Lite mera skällig.  (är ju inte konstigt förstår vi nu, sjukdomen börjar ju så att mörkerseendet försvinner först)     Men eftersom hon plötsligt missat matskålen några gånger nyligen så blev det ett vetreinärbesök. Och då fick vi veta att hon såg dåligt.  Veterinären tyckte att hon som bara är 7 år, har många lyckliga år kvar. Vi skulle åka hem och göra hemmet bra för henne. Trappan skulle stängas av med grind både uppe och nere. Vi ska börja vänja henne vid att ej gå själv, hon ska ledas upp och ned. Så hon inte gör illa sig.  Vi skulle ha mattor överallt så hon känner var vägen går till matskål osv. Och alla promenader ska bli under samtal numera. Säga Vänster eller Höger vid varje sväng samtidigt som hon får ett litet ryck i kopplet.  Dessutom ska vi sätta upp lampor, spotlights på utsatta ställen som gör att hon hittar rätt för hon kommer som blind att kunna utskilja en lysande lampa!

Allt var viktigt att börja med INNAN hon var blind så vårt beteende ej upplevs som ett straff.


4/1 2004    Idag tittade hon rakt på mig för att tigga godis. Problemet var bara att mina ögon var en halv dm därifrån. Det är första gången vi märker något så markant, hon såg mig inte.   På promenaden sedan mötte vi en hundkompis, eftersom Zita lade sig att vänta på kompisen så förstod Diana inget. När han sedan var framme och nosade på henne då blev hon ju lycklig!  Tydligen såg hon inte ens att han kom.  Annars har allt varit som vanligt, hon går med säkra steg och inget tyder på "dålig syn".                                              


 5/1 04                Denna information kom till mig från   http://groups.msn.com/aasae       Usch då det var inget roligt att höra !    Jeg menar att din Diana har fått är en sjukdom som heter PRA .......  För dem som inte vet vad PRA är så kan jag kortfattat berätta att PRA   (Progressive Retinal Atrophy ) är en ärftlig ögonsjukdom som gradvis bryter ner cellerna i näthinnan ,   dvs näthinnan förtvinar, och tillslut blir hunden blind.     Sjukdomen visar sig oftast när hunden är 4-6 år gammal, och de första typiska symptomerna är nattblindhet, och att hunden ser dåligt i skymningen ,    vägrar att gå ut om kvällen ,    vägrar att gå in i ett mörkt rum osv,   just för synen sviktar .    Eftersom sjukdomen kommer smygande och hunden har tid att vänja sig vid att se sämre och sämre så är det många ggr svårt att upptäcka för ägaren.     De som jag känner som har eller haft hund med PRA har alla varit undrande över att de inte har kunnat märka något som skulle tyda på att djuret såg dåligt.......    Min tränare hade en hund som fick PRA som 3 åring och levde till hon var 13 år gammal ...     alltså 10 som blind och hade det ganska utmärkt .       Grethe började att märka att något var galet när hennes hund började ta lufthopp och missa hinderhoppet i lydnadsträningen + att hennes mörkerseende blev dåligt .        De flesta hundar med dålig syn kompenserar liksom oss människor , med att använda de andra sanserna mer intensivt .      Grethe säger att du alltid ska ha din vovve i koppel utomhus , och inomhus är det viktigt att du inte möblerar om .        Om du har en hund som normalt har tempo på gåturerna , så kommer du efterhand ha en hund som går precis bredvid dig ...         du blir hundens ledsagare.         Angående aktiviteter så  kan du ju göra allt med henne där hon har en lina på sig , och i lämplig terräng så hon inte kommer till skada .    Spår måste väl vara en utmärkt aktivitet för en Karelare . kram Åsa


 6/1 2004  Det är ingen förändring och inte så svårt som vi trodde häromdagen. Vi ser nu att hon ser dåligt bara i mörker och dåligt ljus.  Sitter jag i svag belysning då hittar hon ingen ögonkontakt. Hon trampar fel i trappan.   Men ute under dagsljus ser hon tydligen bra ännu.   Idag var det jaga kompisen i full fart på gården.  Jag hade hjärtat i halsgropen att hon skulle krocka med en buske.  Men när Zita svängde av tvärt då stannade Diana och såg snopen ut. Har hon bara tunnelseende?   Det finns många småsaker som tyder på det.   Vi noterar att hon nosar mycket omständigt på promenaden.  Så har hon inte gjort förut.   Vi börjar att få upp lampor i tvära hörn, så hon ser att "svänga",  en i fönstret vid altandörren så hon hittar in.   En lampa oanför sängen där hon helst ligger.  Och vi leder henne nedförtrappan till hennes stora irritation. Då stannar hon och vill släppa oss före.   Och Zita stannar och vill bli ledd hon istället.


16/1 –04   Ibland fattar man inte att det är sant! Hon rör sig så säkert, är ju precis som vanligt!  Men sedan kommer dessa små saker!  Som när vi var hos min mamma och Janne rastade dom i skogen bredvid sjukhuset.  Diana for åt alla håll, han sa att hon var totalt desorienterad.  Som att dofterna stämde inte, så hon visste inte var vägen gick.  Eller när hon går själv i trappan. Hon trampar på  yttre stegkanten , halkar 2 - 3 gånger på denna korta trappa.  Vi gör så att jag,  som inte kan böja ryggen, går före nere i halva trappan, med min hand under hennes bröstkorg, då får hon stöd om hon snubblar.  (samtidigt som jag med min bak knuffar ned Zita som inte kan gå själv numera- avundsjuk till tusen. Matte hjälp mig också!!! )  Trots att Diana ser dåligt så rutinerna lägger hon inte av med. Nätter ska hon sova nere halva tiden,  vid 4-5 tiden ska hon upp och sova på övervåningen. Då står hon vid grinden och morrskäller till någon vaknar och öppnar så hon kommer upp. Uppför trappan går hon mycket sakta, men säkert, som att hon känner efter var hon ska placera tassarna......... ...I går satte jag dom bredvid varandra och studerade deras ögon.  Zitas är mycket klarare med pupill som varierar efter ljuset. Dianas pupiller är "blaskiga" till färgen,  ej regelbundet runda och inuti   pupillen är det som fält av gråaktiga fjäll! Så visst är det något!  Frågan är hur mycket hon egentligen ser?   Mycket svårt att avgöra.  Nosen används flitigt!  Otroligt är hur många hundägare jag nu möter med vetenskap om blinda hundar. Alla tycks veta om någon som blivit blind och för att sitera en av dom    -------    Om man inte visste om det var det omöjligt att se att Berta var blind - hon hade helkoll på allt! Hon rusade t ex obehindrat runt i hundgården och lekte med en eller två av de andra hundarna, och visste precis var staketet var. Inomhus rörde hon sig precis som de andra hundarna, gick aldrig emot någonstans eller så. På okänd mark gjorde hon sig snabbt hemmastadd, det tog henne bara tre gånger att hitta helt och hållet inne hos mig. Marie tog ibland med henne till ett ställe vid Klarälven där det finns massor med sandbankar - Berta älskade att bada! Området är jättestort vissa år med lågt vattenstånd, men Berta sprang allt hon orkade och litade på att Marie skulle säga till om det kunde bli farligt. Hennes förtroende och tillit till matte gjorde att hon reagerade direkt på ord som t ex STOPP, SAKTA och KOM HIT. Det var otroligt att se henne!   Maj-Lena                     


 7/2 -04  Det har nu gått lite drygt en månad sedan vi fick beskedet, vi tror nu att hon är helt blind. Jag skriver tror, för hon fixar detta så galant att man trots allt ej kan vara 100% säker.  Men hon går gärna bredvid mig eller Zita. Inte ensam. Hon kan stanna plötsligt på gården och säger man då något till henne så kommer hon glatt svansviftande, hon kanske tappar orienteringen ibland ute på gården. Hon går aldrig på något, hon har perfekt koll var alla träd och buskar finns. Men visst händer det små episoder då man nästan rörs till tårar. Som när vi låg och myste i min säng. Jag hade mina ben uppvikta, ena benet över det andra. Så reser sig Diana och går rakt in i mina knän. Stannar och drar med tassen över båda ögonen som att ta bort det som skymmer sikten. Så sätter hon skallen mot mitt ben och "känner sig fram runt" mina ben till hon känner sängkanten.  Väl nere på golvet sätter hon sig igen och gnuggar ögonen rejält, suckar och lägger sig ned och somnar om. Sedan var vi ut på em promenad och mötte en hundkompis. Då busade hon runt som vanligt, innom kopplets längd. Man får ju styra litet för hon ser ju inte träden. Men tilliten är stor så hon fixar detta med stolthet och är en lycklig hund presis som vetrinären sa!

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

9/4-06 Några år har nu gått och hon är helt blind. Det märks mest på att hon kan sova på golvet, vakna och helt tappat orienteringen.

Så kommer det ett piggt, snabbt VOV då vet man att hon säger hjälp!

Många tillfällen får man ta tag i hennes halsband och styra nosen rätt, tex matskålen.

För ivrig som hon är så slår hon nosen överallt annars i sitt sökande efter matskålen.

Att gå in i bilen, hoppa upp i sängen, mm går galant. Hon går till nosen känner och hoppar sedan upp.

Men att hoppa ut från bilen är otäckt! Tyvärr något vi måste tvinga henne till med milt våld.

Annars klarar hon alla situationer galant.

Rangordningen har ju förändrats, Diana är inte längre självklar etta på promenader osv. hon går helst bredvid matte eller Zita.

Zita är mycket duktig att valla Diana. Hon har full koll när Diana är själv ute på gården.

Står Diana på verandan så markerar Zita att vi ska släppa in henne.

Tappar Diana orienteringen ute och ger sitt skall så är Zita snabb ut, går runt Diana och sedan kommer dom i samlad trupp.

Ända fram till ytterdörren, där stannar Zita, ställer sig i vägen för Diana för att stoppa henne och markera att nu är vi framme.

Samma när Zita leder Diana till matskål, sängen eller vad vara må.

Väl framme ställer Zita sig som en bastant vägg och stoppar Diana för att markera att nu är de framme. Eftersom Zita är 50% Border Collie så tror jag att hon förstår och känner ansvar och samtidigt får hon använda sin medhavda talang att valla.

För några år sedan kom vi av en händelse i kontakt med uppfödaren
(vi hade ju inte Diana från början) och fick då veta att mamman hade haft kramper liksom Diana som valp.
Mammans kramper hade kommit tillbaka vid 10 års ålder så vi var väl lite förvarnade!
 

26 Februari 2007 (6½ vecka efter Diana fyllt 10 år)  fick hon sitt första anfall.
Till vår glädje var det kortvarigt och hon blev bara lite ostadig på bakdelen.

9 Juni, lite styvt 3 månader senare kom nästa anfall och det var otäckt att se. Hon Kom emot mig, vinglade
och hade stora balansproblem,  jag bad henne ligga ner och straxt efteråt förlorade hon medvetandet en liten stund.
 Hon skakade i hela kroppen. Efter 15 minuter hade det släppt så att hon kunde stå upp,
hon ville gå men vi såg att hon var lite ostadig i bakdelen, hon var förvirrad och desorienterad så de märktes att
anfallet tagit hårt på krafterna. Dessa symptom kvarstod i 5 timmar.
Men plötslig reser hon sig upp och går med bestämda steg och hämtar ett bitben. Nu var hon sig
själv igen.

Vi har ringt veterinär, journaler från förr ska tas fram och vi ska se om det i dag går att sätta en diagnos, om
det går att hjälpa henne med någon kramp lösande medel.  I annat fall finns nog inte så mycket att göra.
Vi bävar för nästa anfall, blir det ännu svårare?

18 Juli

I dag har vi varit hos veteinären, Epilepsi var det med säkerhet. Allt tyder på det.
Det går att behandla, hunden ska kunna få ett bra liv trots sin sjukdom. Medesinen Feneral ska sättas in, först
lägsta dos senare höjs den. Denna ska tas på klockslaget morgon och kväll för att ge bästa skydd.
Men vi ska inte börja fören svaren på proverna kommit, om några dagar.
Ev annan sjukdom ska uteslutas först och Feneral får inte ges till hund med dålig lever så vi hoppas nu
att Dianas levervärden är normala.
Och vi hoppas det inte kommer något nytt anfall de närmaste dagarna!
Viktigt var även att skriva ner vid varje anfall, klockslag och hur hon påverkas och hur länge efter.
Denna EP dagbok kommer jag att föra här...

FICK JUST PROVSVAR på hälften av proverna.
Diana har sänkta levervärden. På Torsdag ska vi in och ultraljudsundersöka livmoder och lever.
Det kan vara en tumör, eller helt enkelt att levern är sämre på grund av ålder och är det så då finns
det särskilt foder som kan hjälpa.
En hund kan även få Epilepsiliknande anfall om levern är dålig!

21 Juni

Idag har Diana blivit rakad på magen och fått ligga i en värdens skönaste bädd. Hon njöt verkligen. Vid
ultradjudsundersökningen ligger dom i en vadderad brist som är som ett V. Ligger där på rygg medan
vet. går runt på hennes mage och "smeker" med sitt undersökningsverktyg.
När allt var klart fick vi nästan tvinga Diana att gå upp, totalt ointresserad var hon att lämna denna sköna
"säng".
Tyvärr blev beskedet inte helt bra, hon har kraftigt förhöjda levervärden, levern var skadad  och Livmodern
var lite inflamerad.
Vi fick åka hem med läkemedel mot Livmodersinflammation och en säck specialfoder som förhoppningsvis
ska göra Levervärdena bättre.
Om 2 veckor är det återbesök, nytt Ultradjud och nya prover. Då hoppas vi att levervärdena är bättre, det
är farligt att operera bort livmodern på en hund med så här dåliga värden.

Nu tar vi dessa 2 veckor som de kommer, hoppas bara hon inte blir akut dålig för då finns det inget val.
Och jag hoppas livmodern blir bra av medesinerna, annars är väl frågan om vi inte låter vår "gumma" få ro.
Att utsätta henne för sen stor operation, mera behandling? Ja jag vet inte om det är rätt!


Men än så länge är hon hur pigg som helst! Så hoppet lever ännu

6 Juli - 2007

Idag har vi varit på återbesök för Dianas dåliga levervärden och förmodade livmodersinflammation. Livmodern
såg likadan ut nu som 21 Juni och levervärdena var marginellt förbättrade.
En ny kur med Antibiotica för Livmodern, i framtiden ska hon ha en kur vid varje löp. Man börjar kuren i mitten
av löpperioden för att förebygga inflammation vid löpet! Hennes livmoder KAN ha normala åldersförändringar
och eftersom hon är blind så är en OP inte aktuell.

För Levern ska vi fortsätta med Dietfodret för Leversjuk hund och medesin  DENOSYL, men nu i underhållsdos
med en tablett varje dag.

Dessutom fick vi Stensolid att ge oralt om hon får kramper igen. Ska göra att kramperna inte blir så svåra...

Om ett halvår kan det vara läge att ta nya leverprover för att se om hennes levervärden blir bättre.
Hur som helst så mår Diana bra just nu, även om vi tycker att hon börjat dricka mycket vatten igen.
Men DET kan ju bero på värmen dessa sköna sommardagar.

I slutet på September månad (2007) ser vi att Diana mår dåligt vissa dagar, hon börjar även dricka mycket vatten,
ibland upp mot 17 dl på ett dygn.  Vissa dagar vill hon inte äta mat, hon som alltid varit matfrisk.
Vi ringer Veterinär och bokar en tid.
Inte med glatt hjärta,  för vi inser ju att leversjukdomen kommit att förvärras och det återstår kanske
bara en väg att gå nu? Trodde vi!
Meningen var att hon skulle ultraljudundersökas för Livmodern först men vi krävde ett blodprov på Levern
för att veta om det var dags att förbereda oss på ta farväl istället. Raka magen i onödan i Oktober månad
på en hund som tycker om att ligga ute är heller inte bra.
Blodproven togs och det blev lång väntan på resultatet. Kanske extra lång väntan för veterinärerna hade
lunchrast under tiden..

Till slut kommer hon dock in till oss på undersökningsrummet, hon såg inte ett dugg orolig ut, snarare glad!
Hon visar oss papper från provet och säger, Leverprovet är helt normalt!
Det finns inga hinder för en operation om vi behöver göra det...
Förra gången gick det ju inte att operera eftersom levern var så dålig att hunden riskerade att förblöda
eftersom levern inte orkade koagulera blodet.

Nu blev magen rakad och undersökningen startade. Det visade sig att alla problem ej berott på EPILEPSI
Hunden har en massa chokladsystor - Endometrios både i livmoder och äggstockarna var i princip
igenkorkade. Det är detta som gjort henne sjuk!
På onsdag opereras hon, en kastraktion som betalas till största delen av försäkringen.
Säger åter igen,
VILKEN TUR VI HAR DOM FÖRSÄKRADE!

15 November 2007
Den 10 Oktober 2007 opererades Diana. Allt har gått bra och vi tyckte redan efter 1 vecka att
hunden verkar må bättre än förut då hon hade en massa systor i Livmodern.
Idag kan vi konstatera att hon blivit en ny vovve efter detta!

Kan bara tänka så som att hon måste haft ont av dessa systor!
Hade glömt hur hon var förr....  -:)

Nu är hon sällskapssjuk igen, hon protesterar genast om vi är på övervåningen!
Hon ska helst ligga hos en av oss igen!
Hon dricker mycket ännu,  men inte så där ofta!
Hon har blivit den där "tjatiga" hunden igen. Kör med sina pipiga "vjav"  sina tjatiga vov
och hon är expert på att ha nosen i vägen när en dörr ska stängas,
tex. skafferidörren, kylskåpsdörren!
Dessutom,  hon har fått fart vid promenader,  jag måste numera säga åt henne att
ta det lungt!

Detta påverkar Zita också. Vwaaa!  Min kompis är på nytt född.  Häng på så busar
vi som vi gjorde förr! Zita inbjuder på alla sätt.

Men Diana vet att hon är blind!   Sånt går hon inte på.  Inget okontrolerat spring!
Men med matte eller husse bakom kopplet då går det undan!

Sa jag det förut?

Vi har fått tillbaka en totalt förändrad hund efter operationen!

I slutet på April  2008
märkte vi att åldern började ta ut sin rätt, du ville gå mycket sakta, du ville inte
alls gå ibland, du sov mycket och drack mycket vatten. Du hade många fettknölar
men en som plötsligt växte fort satt på din lår vid knät. Du började irritera dig
på denna.
Så började du att hosta på nätterna.
Vi var till vet.  och han kunde inte garantera att du skulle få men efter en op så
nära knä, du kunde fått en stel led.
Så med tanke på alla dina besvär så fick du somna in.

Sov gott vår älskade gumma säger både matte och husse och Zita.
 

 

Besökare


 

 Webbplatsen uppdaterades 09-04-03

Copyright © 2005 Kerstin